Yetkinlik Olumluluk Matrisi

Gelişim Tutkusu
2 min readApr 22, 2020

--

Ekip içerisinde farklı profil kişilerin bir araya gelerek ortak değer için uyumlu şekilde çalışması büyük başarı olarak görünmektedir. Ekip içerisindeki yetkinlikler ve aralarındaki ilişki değerlendirildiğinde ekibin ortak noktadaki yerini tespit etmek için “yetkinlik-olumluluk” matrisi kullanılabilir.

Matrisi dört bölge olarak incelediğimizde;
1.Bölgede, yetkinliklerin düşük olmasından dolayı ekibin toplu başarısızlık ve mutsuz bir ortamdan dolayı dağılmaya yakın bir görünüm çizmektedir.

2.Bölgede, düşük yetkinlik ve olumluluk durumunun yüksekliği ile beraber iş çıktılarında gelişime ihtiyaç olacaktır. Birbirileri ile mutlu bir ortam var ancak bu iş sonuçlarına yansımayacaktır.

3.Bölgede, yüksek yetkinlik sonucunda kaliteli çıktılar elde edilebiliyor ancak bu durum bireyselde kalmaktadır. Bu durumda ekibin ortaya koyacağı yaratıcılık sınırlı kalmaktadır.

4.Bölgede, yetkinlik ve olumluluk seviyelerinin yüksek olması ile beraber ekip ruhunun sınırları yaratıcılığın zirve yapması ile sonuçlanmaktadır. Bu noktaya Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisinde en üst adımda “kendini gerçekleştirmek” yi ekip olarak gerçekleştirmeyi başardığını söyleyebiliriz.

Yetkinlik-Olumluluk matrisini ilk incelememden sonra içinde bulunduğum ekip ve proje yöneticisi olarak gözlemlediğim diğer ekiplerde uygulamayı aşağıdaki şekilde gerçekleştirdim.

Öncelikle ekip içerisindeki kişileri bireysel olarak gözlemleyip matriste hangi noktada yer aldığını tespit ederel işaretledim. Aynı işlemi tüm kişiler için tamamladım.

Ortaya çıkan noktaların ortalamasını alarak ekibin mevcut durumunu çıkardım. Sonuç olarak elde ettiğim nokta üçüncü bölgeye yakın bir nokta oldu. Bu noktayı dördüncü bölgeye taşımak adına bir aksiyon listesi oluşturdum. Özellikle yetkinliği fazla ancak ekip katılımcısı olmayan kişilerin daha az yetkin ancak ekip olabilme ruhu daha iyi olanları benzer görevler paylaştırmak bir çözüm olacaktır. Görev paylaşımı sonrasında ise ekip liderinin devam eden süreçte her iki tarafı gözlemleyerek aksiyonların doğru şekilde ilerlediğinden emin olmalıdır. Gerekli durumlarda müdahale ederek dördüncü bölgeye doğru ilerleyişi takip edilmelidir.

Sonuç olarak, ekip ruhunu yakalamak ve ekibi başarılı iş sonuçları çıkartacak şekilde performansını artırmak için “yetkinlik-olumluluk” matrisi kullanılabilir. Bu yöntemi farklı ekiplere uygulayarak matrisin bölgeler arasındaki geçişi sağlamak üzere birçok farklı deneyim elde edilebilir.

--

--

Gelişim Tutkusu
Gelişim Tutkusu

Written by Gelişim Tutkusu

Strateji | Risk | Proje üzerine “Gelişim Tutkusu”

No responses yet